Intet mer, intet mindre.

Tuesday, December 16, 2008

"Deilig er jorden"

Ja, da var det snart julaften. Igjen har førjulstiden gått meg hus forbi, og dette tross to julebord, et ukjent anntall juleluncher på jobb og en hel dag fylt med julebakst. Så; hvordan er dette mulig?

Nedover listen av mulige grunner kan jeg finne politimangel, branner, blind vold, klimakrise, krig, ekstrem sult og elendighet. Det er jo nettopp dette mediabildet viser og hvordan skal jeg da kunne klare å få julestemning? Men kan spørre seg selv; har man samvittighet til å glede seg over jul i disse tider? Ja, sånn sett bort ifra at man kan på det religiøse nivået være lykkelig over at jesus ble født. (!!)

Jeg mener at nå, med det mediefukuset som er, er det spesielt viktig å holde på en juleglede, om så muligens ikke på grunn av religion. Men fordi vi trenger å også fokusere på det positivet her i livet. Så om den i år ikke kommer automatisk, så kanskje vi rett og slett må jobbe med oss selv for å finne gleden. Ja, for det er ikke lett i disse dager.

1.desember hadde vi tenning av julegrana utenfor lokalet jeg jobber i. Dr. Mukwege, som holdt en apell under denne tenningen, snakket om at vi må som verdenssamfunn fokusere på volden som sprer seg i DR Kongo og hvordan voldtekt av kvinner helt bevisst og strategisk blir brukt som våpen. Dr. Mukwege jobber på et sykehus i Kongo, så han ser dette daglig. Like etter appellen sang vi "deilig er jorden". Jeg må ærlig innrømme at dette ble sterkt. Først snakker vi om voldtekt av kvinner i krig, så skal vi synge at jorden er deilig??!!

Det er akkuratt dette dilemmaet jeg ønsker å sette fokus på; selv om det virker feil på mange måter så er jorden faktisk deilig. Vi må bare lete litt etter det. Kan vi ikke nå, i disse juletider, tenke på at vi ønsker en bedre fremtid for så mange der ute som ikke har det bra. Men også tenke på de tingene i livet som er deilig? For det er lov å være lykkelig; så spre den lykken og prøv å gi andre en mulighet til å oppleve litt juleglede.

Ikke før har en julesang vært så aktuel:

Deilig er jorden,
prektig er Guds himmel,
Skjønn er sjelenes pilgrimsgang!
Gjennom de fagre
riker på jorden
Går vi til paradis med sang.

Tider skal komme,
tider skal henrulle,
slekt skal følge slekters gang,
aldri forstummer
tonen fra himlen
i sjelens glade pilgrimssang.

Englene sang den
først for markens hyrder;
skjønt fra sjel til sjel det lød:
Fred over jorden,
menneske, fryd deg!
Oss er en evig frelser født!

2 comments:

Anonymous said...

Det er så sant som det er sagt!! Og du er så flink til å få sagt det! Ingerid

Nina said...

da kan man kanskje slenge med at i følge mine religionsstudier i høst, så ble faktisk ikke Jesus født på julaften, og han ble heller ikke født det året vi regner som år 0. så, noe skurrer her... feirer vi jul på feil grunnlag?? Uansett, julen er deilig da..selv om den fikk en kraftig bismak i år, da året sluttet og begynte med forferdelige krigshandlinger på Gaza.